Thursday, September 21, 2006

Corectitudine şi greşeală în presă

Presa a devenit astăzi nu doar a patra putere în stat, cu sensul de supraveghetor al adevărului şi justiţiei, dar şi elementul care invadează şi influenţează tot mai mult viaţa noastră de zi cu zi.
Jurnalistul este o persoană publică; el ar trebui să fie model de dreptate, profesionalism, corectitudine şi anume corectitudine în vorbire, în exprimare pentru că, felul în care acesta se exprimă influenţează vorbitorii de limba română, atât timp cât publicul ia drept corect, verificat ceea ce şi cum se scrie în ziar sau se dă la televizor.
Cunoaşterea(la fineţe)a limbii române este atuul principal al unui jurnalist. Însă, în prezent, tot mai mulţi uită sărmana limbă română la uşa studioului de ştiri(sau aredacţiei), astfel pe posturile publice de televiziune, în ziarele de mare tiraj(adică,cu pretenţii) putem lesne observa greşeli impardonabile:
"mai mult ca probabil va merge in strainatate sa se opereze", Ştirile PRO TV
"exista posibilitatea ca cotidianele din Marea Britanie", Jurnalul TVR
"pronosticul sunt ca nu se va lua nici o decizie ferma", Jurnalul TVR
"plagă înjunghiată", PRO TV
"acţiunile imprevizibile şi prin surprindere", TVR
"bărbat de corpolenţă atletică", mai multe programe de ştiri
"înlesniri şi facilităţi", TVR
"camarilei care îl anturează", TVR
Sunt din fericire şi emisiuni de mare audienţă care semnalează aceste greşeli, de exemplu "Cronica Cârcotaşilor." Spun "din fericire" pentru că de obicei se ocupau de aceste probleme(corect/incorect) emisiuni de vreo 5 min, care nu erau foarte urmărite.
Urmează ca noi să învătăm a vorbi corect româneşte şi să semnalăm greşelile făcute de personalităţile publice, astfel încât să nu le repetăm.