Thursday, October 05, 2006

Influenţa presei asupra adolescenţilor

Cristian Tudor Popescu La Iaşi


Get your own Slide Show!



Unul dintre cei mai importanţi lideri de opinie din România, reputatul ziarist, Cristian Tudor Popescu a fost invitat de către organizatorii Festivalului Studenţiada, să participe la o întâlnire cu tinerii ieşeni, pe tema Presa: informare sau manipulare?
Întâlnirea a reprezentat, pentru noi, o reală ocazie de a vorbi despre presă, despre lumea în care trăim cu cineva care cunoaşte sistemul din interior, cu unul dintre puţinii jurnalişti care mai fac presă adevărată în România.
Realitatea doare, însă presa, dintr-un mijloc de informare s-a transformat într-un instrument de manipulare. Ceea ce ar trebui să fie a patra putere în stat, a devenit, în prezent un mijloc de deformare, un instruent politic. După cum bine ştim, se poate vorbi despre presă românească abia din 1990, Cristian Tudor Popescu vede evoluţia acesteia în două etape: anii '90 care sunt consideraţi "perioada romantică a presei româneşti" şi ceea ce se întâmplă după anul 2000, când presa românească a devenit o "marfă", "presă de tip consumerist" controlată de oameni politici, de magnaţi economici care nu urmăresc doar câştigul material dar şi manipularea opiniei publice într-o direcţie sau alta. Presa, televiziunea, în special, are o forţă (de)formatoare de neimaginat pentru că ea prezintă nu oameni, ci imagini, tipare după cum afirmă C.T.Popescu "televiziunea te sileşte să te supui unei imagini despre tine, care de cele mai multe ori nu corespunde cu eu - cel real". Influenţa este foarte mare, pentru că de câte ori nu transformăm noio figură de la televizor într-un model, neştiind, de fapt cine stă în spatele acelei imagini de sticlă şi de cîte ori felul în care spune moderatoarea ştirea ne face să-i dăm sau nu importanţă, sau felul în care se îmbracă un atare personaj ne face să ne ducem a doua zi şi să ne cumpărăm haine la fel,aşa, ca să fim în trend, chiar dacă acestea contravin gusturilor noastre estetice. După părerea lui C.T.Popescu cel mai bun mod de manipulare este Revista presei , pentru că depinde şi de tonul cu care citeşte prezentatorul ştirea, dacă cumpărăm ziarul, sau nu.
Influenţa deformatoare a presei creşte şi din cauza faptului că "calitatea morală a emiţătorului de text, în presă, contează din ce în ce mai puţin". Astfel C.T.Popescu vorbeşte despre "jurnalistul abţibild" care se lipeşte de "maşina" celui care oferă mai mult. El, acest tip de jurnalist scrie doar ceea ce îi dicteză suma de bani pe care a primit-o şi nu ceea ce şi cum îi dictează codul profesional. Acum "vocea patriotului naţionale" este sufocată pentru că zgârâie urechea unora, care se cred nemuritori, iar poporul român, care "nu are fibră marală" se lasă manipulat de aceştia, mulţumindu-se cu "pâine şi circ", după cum afirma o minte strălucită din perioada interbelică, afirmaţie valabilă încă, întrucât nu s-au schimbat prea multe de atunci.
Cristian Tudor Popescu a avut amabilitatea de a ne recomanda nişte ziare care marită citite:

No comments: